J.M.G. Adriaans

 1e Nationaal Tarbes 2009

Home

Over-Ons

De Hokken

Fotoduiven

Kweekduiven

Vliegduiven

Te Koop

Reportages

Gastenboek

Contact

NATIONALE ZEGE HANS ADRIAANS OP TARBES

maandag 27 juli 2009
Zondagmorgen in alle vroegte konden de eerste duiven arriveren die zaterdagmiddag om 13.00 uur waren gelost in Tarbes. Hans Adriaans uit de 1e Haagstraat in Helmond werd ’s morgens om zeven over half zeven volkomen verrast door de aankomt van zijn eerste duif.  Na melding bij de organisatie bleek het niet alleen de 1e in Helmond, maar ook de 1e te zijn  in het nationale concours, sector 1, waar bijna 10.000 duiven in concours waren.

Hans, die al 50 jaar postduiven heeft, voelde zich min of meer Poulidor omdat de 1e prijs nooit voor hem was weggelegd. Nu echter in één klap, op de zondag van de finale in de Tour de France, voelt hij zich Contador.

Van Poulidor naar Contador - Hans Adriaans (NL) maakt zijn droom waar op Tarbes Sector 1 - 2009 en Nationaal

Hansje, zoals hij liefkozend door de vrienden genoemd wordt, heeft al 50 jaar duiven waarvan hij zich de laatste tien jaar heeft gespecialiseerd op de overnacht. Hij blaast daarop goed zijn partijtje mee maar voelt zich de eeuwige tweede, een echte Poulidor om in termen van de Tour te spreken.

In veel gesprekken met Hans komt altijd weer de wens naar voren: “Als ik nu maar eens een keer de 1e speel en nog liever de 1e nationaal, een duif klokken heel vroeg in de morgenuren. Dat zou de dag van mijn leven zijn” Aldus Hans die de laatste tien jaren zijn hart helemaal verpand heeft aan de marathons van het luchtruim. En zie die dag kwam…..Op Tarbes had Hans 8 weduwnaars (doffers) ingezet van zijn ploegje van 18. Zondagmorgen, 26 juli, had hij al vroeg de overige doffers los en zag er op een gegeven moment 11 vliegen. Dat was er een teveel maar Hans dacht hierbij aan een vreemde jonge duif die ’s morgens op de dakgoot zat.

Toch niet helemaal gerust ging hij naar buiten waar hij inplaats van die vreemde jonge duif zijn 029 van Tarbes op de dakgoot zag zitten. Gelukkig kwam deze vlot binnen. Het was net of hij klompen aan had, zo zat zijn ring onder de klei. Het kostte enige moeite om het ringnummer leesbaar te maken. Kloktijd: 06.37.09, snelheid 1609 mpm over de afstand van 1010 kilometer. De eerste melding in Helmond, FC Zuiderkempen en zelfs in Nederland. Maar nog dacht Hans niet aan een nationale zege. Het was Wim Heurkens uit Geffen die hem belde met het bericht..Hans je speelt de 1e nationaal. Ons Poulidorke wilde dat niet geloven. Teletekst moest de bevestiging brengen en toen was Hansje in een klap Contador. Manlief wat een consternatie. Wat volgde was een dag waarin hij en zijn vrouw geleefd werden. Ontelbare telefoontjes, bezoekjes van club- en sportgenoten, een huis vol bloemen. Niet te filmen. Van die acht duiven van Hans waren er vier op tijd: 6.37 uur ;10.48 uur; 11.00 uur;11.06 uur.

In 2008 liet de Tarbes-winner zich zien met Montauban 20-370 en Tarbes 24-299 in de CC Helmond. En nu dus Neerlands snelste op Tarbes. Zijn “029” beschikte deze dag over voldoende reserves, kreeg geen hongerklop en bedwong alle bergen en heuvels onderweg om af te sluiten met een perfecte tijdrit, met als resultaat winnaar in een wedstrijd met 9958 tegenstrevers en de Gele Trui, gelijk Contador in de Tour de France.

We schreven het al vaker: op de grote fond krijgt ieder een kans, megahok of kleine liefhebber.

Klik op de onderstaande foto voor de reportage.

J.M.G. Adriaans

1e Haagstraat 34

5707 XP Helmond

Tel: 0492 - 543449

E-mail jmgadriaans@tele2.nl